Valpnyheter!

Information om nästa kull kommer senare!
Är du intresserad och kan ta emot en valp då är Du välkommen att höra av dig!

 

Är du intresserad av att veta mer? Gå in på Kontakt för vidare information om hur du kan komma i kontakt med mig med eventuella frågor.


Att välja uppfödare

Oavsett vilken ras man vill ha är valet av uppfödare väldigt viktigt. En bra uppfödare kan sin ras ordentligt, inger förtroende så att man kan och vill vända sig till denne när man har frågor. De allra flesta nyblivna hundägare kommer att ha frågor som rör valpens beteende, uppfostran, utveckling och till det alla praktiska spörsmål.

För mig är det viktigt att finnas till hands så länge köparen känner att det behövs. Det innebär ofta att jag får flera e-mail i veckan den första tiden om både stora och små saker. Sedan brukar det bli glesare med kontakten. Men nu när mina första ”valpar” kommit upp i åren återkommer ägarna med frågor om seniorfoder och hur mycket en gammal hund kan motioneras och annat som rör den äldre hundens hälsa.

När man besöker uppfödare tycker jag att man ska fråga var valparna är under sina åtta första veckor.  Shibor behöver mycket kontakt med människor under sina första åtta veckor för att bli riktigt sociala och uppskattar att umgås med människor. Om de då bor avskilt från uppfödaren och dennes eventuella familj kommer det inte bli lika mycket kontakt som om de finns med i vardagslivet. Föds valparna upp i en högljudd barnfamilj måste de naturligtvis ha tillgång till ett tyst och lugnt rum att sova och vila i.

Be uppfödaren berätta hur hon/han tänker kring valparnas vardag. Det underlättar väldigt mycket för den nya familjen om valpen har hört de vanligaste ljuden i ett hem som TV, telefon, diskmaskin, dammsugare och liknande.

Mina valpar bor i gästrummet som då blir valprum. Där är de om jag inte är hemma, för att det är valpsäkrat, och när de sover. All sin vakna tid har de tillgång till hela huset och trädgården. Jag har en inhägnad trädgård med mycket nivåskillnader som gör att valparna tränar sin motorik och balans. En valp som bara går på plana ytor ges inte tillfälle till sådan träning. Det finns flera olika underlag att gå på som trädäck, gräs och stenplattor. En del stenar att klättra på finns det också.

Om man kommer på besök hos mig får man ställa vilka frågor man vill om rasen, min uppfödning, mina hundar och annat som rör hundarna. Jag vill veta hur hunden kommer att ha det i sin nya familj, hur kommer den bo? Kommer den att vara ensam hemma på dagarna, följa med till jobbet eller gå på hunddagis? Har man tänk göra något särskilt med sin hund såsom jaga, tävla i något, ställa ut eller eventuellt avla? Allt för att jag ska kunna matcha rätt valp till rätt ägare så långt det är möjligt!

Efter besöket tycker jag man ska gå hem och fundera på det man hört och sedan ta kontakt med mig om man är intresserad av att stå i valpkö. Ordningen i valpkön förändras ofta då en del köper av en annan uppfödare, eller hund av annan ras och ”glömmer” meddela mig. Det kan också vara så att många vill ha en valp av det ena könet och så föds flera av motsatt kön. Det gör att det kan vara svårt att beräkna hur lång väntetid det blir.