Aktiva promenader

- Tips på aktiviteter

Det är inte alltid man kan ha sin hund lös av olika orsaker som exempelvis lagen om koppeltvång. Men det behöver inte innebära att promenaderna handlar om att bara gå och gå och gå! I skogen kan man exempelvis aktivera sin hund i koppel på en mängd olika sätt.

Det här är också bra övningar att göra med en valp för att få upp kontakten och samarbetet (fler tips om detta kan du läsa i artikeln ”Shibans största idol”).  Under en del av dessa övningar kan man ha sin valp/unghund lös för att på så sätt träna hunden att hålla sig nära sin ägare när den är okopplad. Om hunden vet att när den är lös kommer vi att leka och göra roliga saker kommer den att ha en stor förväntan på vad som ska hända och hålla sig nära dig.

 

Här följer ett axplock av aktiviteter:
Gå i tät, snårig skog och ha hunden kopplad. Hunden måste öva upp sin förmåga att följa dig annars kommer ni hamna på varsin sida om träden. Prata och beröm hunden när den går på rätt sida och låt den själv tänka ut hur den ska hamna hos dig om den gått fel. Det kräver en del tankearbete för hunden och kan trötta ut en ung hund alldeles oerhört samtidigt som man tränar kontakt!

Nerfallna trädstammar kan man krypa under, hoppa över eller öva upp balansen på!


 

Att gömma godis i barken på träd och låta hunden leta är kul.


Jag har också gömt öronproppar som jag först har hållit i för att lämna en doft, sen har Chikai letat upp dessa och sedan bytt dem mot en godisbit.

 

Att leta efter godis i kottar eller i skrevor i berget är andra populära sysselsättningar.

 


Man kan hoppa upp på stenar eller annat och balansera och räcka vacker tass. 

 


Jag har också lärt mina hundar att om jag gömmer en godis i ena handen och sedan sträcker fram händerna, så får hunden slå på rätt hand för att få belöningen.

 

Detta är några av många påhitt man kan använda sig av när man är ute på promenad för att göra dem lite mer händelserika!

/Helena Ekevär

 

Alla bilder i denna artikel är tagna av Eivor Rasehorn.