Att träna belöning

- Lär dig belöna din hund!

Jag har som verksam instruktör vid ett flertal tillfällen mött hundägare på kurser som har som mål att tävla i bruks eller lydnad. Det är ju jättekul att få vara med och hjälpa till under de första stapplande stegen. Själv tränar jag bara för att det är ett roligt sätt att umgås med hundarna. Jag har ingen ambition att tävla.

Förutom att man måste ha en god kontakt måste man kunna belöna sin hund. Jag använder bara positiv förstärkning när jag tränar och arbetar efter det Inki Sjösten kallar fyrklövern för belöning.

Kamplek är att med någon trasa, strumpa eller handske ha dragkamp med sin valp. Här brukar det komma en del protester i form av ”min uppfödare har sagt att vi inte får kampa med hunden”! Det är sant att man inte ska ha våldsamma dragkamper med valpar så de hänger eller står på bakbenen och sliter som besatta. Det här ska istället vara en lek på marken som mer liknar hur man leker med en katt.

Jag som ägare bestämmer när vi börjar och när vi slutar leka. När vi lekt klart stoppar jag bort strumpan och säger klart, slut eller färdigt, så valpen lär sig att nu är det färdiglekt.

 

Social belöning är exempelvis att klia, klappa, smeka och tala om hur duktig, vacker och fantastisk kompis hunden är.

 

Godis som belöning låter väl enkelt, men det ska inte vara vad som helst! Det ska vara mjukt så att det går snabbt att svälja. En valp som knaprar på ett kex glömmer snabbt varför man nu fick kexet..

Det ska vara olika sorters godis antigen i påsen eller vid olika träningstillfällen. Om man alltid får korv är det ju ingen större överraskning och vitsen är ju att man ska bygga upp en förväntan hos valpen om att det kommer något gott och man ska undra vad.

Själv blandar jag olika sorter inför varje träningstillfälle. Jag har en påse i kylen som jag fyller på vart efter det blir rester över. När vi sedan ska träna kan det vara hamburgare, pannkakor, kassler och lite kyckling i påsen. Det ska vara små bitar, en köttbulle bör till en Shiba delas i sex delar. Annars riskerar man att ha en proppmätt valp som mest går och rapar efter en stund.

Jaktlek leks också på ett kontrollerat sätt med två lika bollar. Först rullar jag den ena en bit åt ena hållet och när valpen tar den så rullar jag den andra en bit åt andra håller. På så sätt kan jag alltid få tillbaka hunden till mig för jag har en boll till att locka med.

 

/ Helena Ekevär